مهارتهای نرم در اسکرام – مهارت خودآگاهی و خودشناسی (بخش دوم)
مهارتهای نرم در اسکرام
نگرشی نو به کار تیمی و روابط انسانی
مهارت خودآگاهی و خودشناسی
علم و چارچوب اسکرام که برای پروژه های پیچیده خلق شده، دارای یازده المنت اصلی است. این المنتها به صورت ساده، اسکلت و ساختار اجرایی و تکنیکی اسکرام را فراهم می آورند. این سیستم زمانی درست کار می کند که روحی در آن دمیده شود. این روح خصایص متعالی انسانی است که خود را در قالب رفتارهای افراد تیم با عنوان مهارتهای نرم نشان می دهد. یکی از این مهارتهای نرم خودآگاهی و خودشناسی است که در این نوشتار به آن می پردازیم.
در ادامه مباحث مربوط به مهارت های نرم، شاید بتوان گفت مهمترین مهارت، خودآگاهی و خودشناسی است. به راستی باید پذیرفت که رسیدن به خودآگاهی و خودشناسی واقعی، کلید حل بسیاری از مسائل انسانی است. و در فعالیت های تیمی نیز به شکلی شفاف تاثیرات پیدا و پنهان خود را نشان می دهد.
من کیستم؟
یکی از پیچیده ترین سوالاتی که بشر در طول تاریخ همواره با آن مواجه بوده این سوال است « من کیستم ؟ »
اهمیت یافتن پاسخ درست و واقعی برای این سوال به عنوان یکی از مهارتهای نرم به حدی است که تمامی احوالات درونی و بیرونی انسان تحت تاثیر پاسخ ما به این سوال است. باید توجه نمود که منظور از این سوال خصوصیات فیزیکی نیست. جواب این سوال در ساختار و سیستم روحی و روانی ما و طرحواره های ذهنی ما در طول تاریخ نهفته است. و قسمت اعظمی از آن به صورت ناخودآگاه در حال فعالیت است بدون آنکه ما تصویر درستی از کارکرد آن داشته باشیم. عمدۀ فعالیت سیستم ناخودآگاه منشاء دفاعی دارد. چرا که سیستم روانی ما همانند جسم ما دارای سیستم دفاعی است و بر اساس انواع روشهای عمدتا تجربی و ژنتیکی که به مرور در مغز ما شکل گرفته اند، کار می کند .
اولین قدم
اولین قدم برای رسیدن به یک جواب معقول برای خودشناسی و خودآگاهی جواب به همین سوال به ظاهر ساده است.
همین الان که در حال خواندن این نوشته هستید، بر روی یک کاغذ سعی کنید خودتان را در چند خط بنویسید. هدف از پاسخ دادن به این سوال رسیدن به فهم و درک جدیدی از خویشتن خویش است و نه چیز دیگر. اگر به صورت دقیق به این سوال فکر کنیم، فی الواقع باید بپذیریم که به راحتی می تواند سخت ترین سوال زندگی مان هم باشد. چرا که در بسیاری از موارد ریشه تمامی اتفاقاتی که در اطراف ما و برای ما بروز می نماید در ضمیر ناخودآگاه ماست. همچنین به صورت مستقیم به شناخت ناقص یا غلط از خودمان بر می گردد.
برای ورود به دنیای اسکرام می توانید از دوره غیرحضوری آشنایی مقدماتی با اسکرام شروع کنید:
زمانی که با تعقل و تعمق بتوانیم به این سوال پاسخی واقعی و کاملا روشن بدهیم، به دست خود دریچه ای جدید به سوی ناخودآگاه خود می گشائیم. می توانیم با سرعت و دقت بیشتری نسبت به شناسایی خلقیات و خصوصیات خود اقدام کنیم، نقاط قوت خود را تقویت و نقاط ضعف را اصلاح یا حذف نمائیم.
نیازی به قضاوت نیست
ذکر این نکته ضروری است که بپذیریم در کنار پاسخ به این سوال مهم، نیازی به قضاوت خودمان نداریم. لیکن فقط و فقط باید بر این نکته متمرکز باشیم که خود واقعی مان برای خودمان کاملا شناخته شود. رسیدن به خودآگاهی و خودشناسی واقعی حسی متناقض ایجاد می کند. می تواند هم ما را خوشحال کند و هم ناراحت که البته این حس متناقض نتیجه قضاوت خودمان از خودمان است.
حال تصور کنیم در یک فضای جمعی مثل اجتماع، یک کشور، یا یک شرکت، خودمان از خودمان هیچ شناخت درستی نداریم. چگونه می شود انتظار داشت که دیگران شناخت درستی از ما داشته باشند؟ چگونه می شود انتظار داشت که دیگران رفتارشان با ما آنگونه باشد که برای ما مناسب است؟
کار تیمی
در بسیاری از شرکت ها و فعالیت های تیمی، عدم پاسخ مناسب به پرسش « من کیستم » زمینه ساز بروز مشکلات بسیاری است. مشکلاتی که باعث تشدید مسائل و پیچیده تر شدن شرایط می شود. یکی از موارد بسیار ضروری در کارهای تیمی، داشتن روابط مناسب بین اعضای تیم است. لذا لازم است اعضای تیم در اولین قدم با تفکر، مطالعه و یادگیری روش های خودآگاهی و خودشناسی، خودشان و هم تیمی هایشان را در رسیدن به یک فضای آرام برای کار، بروز خلاقیت و افزایش بهره وری همراهی کنند .
بدون شک حداقل سود رسیدن به خودآگاهی و خودشناسی، این است که خودمان در درون به آرامشی نسبی برسیم. با پذیرش همه آنچه که هستیم قدم در راهی جدید بگذاریم و از خود و برای خود قدمی اصلاحی برای رسیدن به آرامش و آسایش بیشتر برداریم. در مقالات و پست های بعدی روشهایی برای تمرین و افزایش خودآگاهی و خودشناسی ارائه خواهد شد .
پایان بخش دوم
ادامه دارد …
مهارتهای نرم – مهارتهای زندگی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.