مهارتهای نرم در اسکرام – نگرشی نو به کار تیمی و روابط انسانی (بخش اول)
علم و چارچوب اسکرام که برای پروژه های پیچیده و فضای کاری با عدم قطعیت بالا خلق شده، دارای یازده المنت اصلی است. این المنتها به صورت ساده ، اسکلت و ساختار اجرایی و تکنیکی اسکرام را فراهم می آورند. این سیستم زمانی درست کار می کند که روحی در آن دمیده شود. این روح خصایص متعالی انسانی است که خود را در قالب رفتارهای افراد تیم با عنوان مهارتهای نرم نشان می دهد.
اما در پشت علم اسکرام و تکنیک های به ظاهر سادۀ آن ، مفهومی عمیق از کار تیمی و روابط انسانی قرار دارد. این مفهوم عمیق قسمت عمده ای از آن تحت عنوان ارزش های اسکرام معرفی می شوند و لازم است تمامی دست اندرکاران و استفاده کنندگان از اسکرام به آن توجهی ویژه داشته باشند. می توان گفت المنت های اسکرام، چرخدنده های اجرایی این علم هستند و ارزش های اسکرام به مانند روان کنندۀ حرکت این چرخدنده ها است .
ارزشهای اسکرام
ارزش های اسکرام در قالب 5 مفهوم عمده تعریف می شوند که عبارتند از :
شجاعت – Courage تمرکز – Focus تعهد – Commitment احترام – Respect باز بودن – Openness
مطابق عبارت و مفهوم این ارزش ها، روشن است که افراد در تیم های اسکرام باید به سطح جدیدی از شناخت نسبت به خویش و اعضای تیم و روح کار تیمی دست یابند و در کار و زندگی خویش به کار گیرند تا تیم و سازمان با حداکثر بهره وری و خلاقیت به کار و حیات خود ادامه دهد .
مهارتهای نرم
در چنین موقعیتی به عنوان یک واقعیت باید پذیرفت که نیاز است افراد در تیم های اسکرام تمام یا قسمتی از دیدگاه ها و حتی خصوصیات فردی خویش را برای مطابقت هر چه بیشتر با علم و روح اسکرام مورد واکاوی و کنکاش قرار دهند و نسبت به تغییر و اصلاح اقدام کنند و باید مطمئن باشند این تغییرات قطعا در زندگی و کار آنها بسیار سودمند و تاثیرگذار خواهد بود. فی الواقع برای یک انسان در قرن حاضر اصولا این دیدگاه برای کسب آرامش و آسایش بیشتر، حداقل شرط لازم است .
یقینا این تغییرات و اصلاح به صورت لحظه ای و یک شبه اتفاق نخواهد افتاد و نیازمند ممارست و پیگیری مستمر به دور از فضای متشنج است. همدلی و همیاری همه اعضای تیم را می طلبد و لازم است در رویکردی کاملا بی طرفانه و به دور از سیاسی کاری و سایر آفت های مرسوم در سازمان ها و شرکت ها، به عنوان وسیله ای سودمند برای رسیدن به اهداف متعالی مورد توجه ویژه قرار گیرد .
برای ورود به دنیای اسکرام می توانید از دوره غیرحضوری آشنایی مقدماتی با اسکرام شروع کنید:
مهارتهای دهگانه
بسیاری از سازمان های بین المللی مانند سازمان ملل متحد و همچنین شرکت ها و موسسات فعال در حوزه های روانشناسی و رفتارشناسی، روشهایی را برای آغاز تغییر و اصلاح خصوصیات فردی، معرفی و آموزش می دهند که در قالب « مهارت های نرم » یا « مهارت های زندگی » تعریف می شوند و حتی در برخی کشورها و شرکت ها به صورت اجباری آموزش داده می شوند. این مهارت ها عمدتا تحت عنوان ده مهارت تعریف می شوند که به صورت خلاصه عبارتند از:
1- مهارت خودآگاهی و خود شناسی
2- مهارت تصمیمگیری
3- مهارت حل مسئله
4- مهارت تفکر خلاق
5- مهارت تفکر نقادانه
6- مهارت برقراری رابطه مؤثر با دیگران
7- مهارت برقراری روابط بین فردی سازگارانه
8- مهارت همدلی با دیگران
9- مهارت رویارویی با هیجانها (غم، خشم، شادی، …)
10- مهارت رویارویی با استرسها
در نظر داریم در سلسله مقالاتی، به معرفی و تبیین وجوب و اثرات آموزش این مهارت ها به افراد و تیم ها، به عنوان یکی از ارکان موفقیت در دنیای جدید برای شرکت ها و سازمان هایی که در پروژه های پیچیده در فضای عدم قطعیت فعالیت می کنند، بپردازیم .
پایان بخش اول
ادامه دارد …..
مهارتهای نرم – مهارتهای زندگی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.